Update – initiatieven GGZ in Coronatijd

14-04-2020

Stichting KiBG verzamelt voorbeelden van initiatieven uit de praktijk die inspelen op de uitdagingen die de Coronacrisis biedt voor de GGZ. Inmiddels bevinden we ons al enige tijd in de Coronacrisis en de initiatieven voor en door professionals blijven groeien – we geven een update.

Met de huidige maatregelen ziet het er niet naar uit dat we snel teruggaan naar het normale leven. Inmiddels ontstaan steeds meer initiatieven in en om de GGZ. Zo worden er webinars gehouden over eHealth en gratis tools geboden aan cliënten. Door deze goede voorbeelden te delen hopen wij bij te dragen aan de bekendheid en het bereik hiervan.

Verzamelde initiatieven

We verzamelen de initiatieven op één pagina die we regelmatig aanvullen. 

Een update van nieuwe verzamelde voorbeelden sinds het vorige nieuwsbericht...

Tips voor cliënten

  • Mentaal fit blijven – Parnassia Groep deelt tips over mentaal fit blijven. Tips zoals over onder andere structuur in je dag lees je hier: https://www.parnassiagroep.nl/corona/mentaal-fit-blijven.
  • Corona loket, consult op donatie-basis – Via iPractive kan je een consult inplannen met een psycholoog om te praten over angsten en gevoelens tijdens de Coronacrisis. Dan kan op een donatie-basis; het bedrag bepaal je zelf. Meer informatie via: https://ipractice.nl/corona/.
  • Omgaan met coronastress (zelfhulp) – Therapieland biedt een gratis online programma bedoeld voor iedereen die coronastress ervaart. Start het programma via: https://therapieland.nl/programmas/corona/coronastress/.
  • JowTube – Een website met instructiefilmpjes over het gebruik van apps, speciaal voor senioren. Bekijk de instructiefilmpjes via: https://www.jowtube.nl/.

Van en voor professionals

  • Online masterclasses E-health (reeks 2) – de eHealth Specialists biedt nog 12 webinars over online behandelen. Bekijk de verschillende thema’s en de agenda via: https://ehealthspecialists.com/masterclass/.
  • E-book Zorgen voor professionals – een E-book met tips en adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken. Download het boek via: https://zorgenvoorprofessionals.nl/.
  • Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) – Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand. Deze regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Lees voor meer informatie dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid.
  • Contactpunt psychologische ondersteuning voor zorgprofessionals – ARQ IVP biedt (medische) zorgprofessionals en hun leidinggevende ondersteuning bij de psychosociale aspecten van hun werk met betrekking tot het Coronavirus. Meer informatie via: https://www.ivp.nl/ivp-accent/zorgprofessionals
  • Tips voor beeldbellen – een samenvatting van tips voor beeldbellen die zijn verzameld tijdens de masterclasses Online Behandeling van de eHealth Specialists. Klik voor een overzicht van de tips hier.