Uitkomstmaten helpen bij door ontwikkelen van behandelaanbod

ROM uitkomstmaten toevoegen aan je spiegelrapportage; sinds kort kan het. Een manier om jezelf van extra waardevolle inzichten te voorzien, een manier om kansen te creëren binnen je eigen zorgverlening en een manier om je behandeleffecten te kunnen vergelijken met andere GGZ aanbieders. Twee keurmerkdragers vertellen waarom zij enthousiast zijn over hun deelname.

Chris van Oeveren, GZ-psycholoog bij Psychologen Praktijk Chris van Oeveren: “Ik wil altijd graag leren. Ik denk dat behandelingen vaak beter en korter kunnen en die gedachte inspireert mij in mijn behandeling. En ik ben ervan overtuigd dat om beter te worden je moet meten. De spiegelrapportage is een mooie manier om middels meten te leren van je eigen handelen. Met inzichten uit de ROM erbij is dat plaatje nog completer en kan je ook beter reflecteren op inzichten op basis van je declaratiedata.” Voor Chris heeft het toevoegen van de ROM informatie nog een extra voordeel: “Het aantal cliënten dat ik binnen de kortdurende GGZ behandel was altijd te laag om een eigen rapportage te krijgen. Door het toevoegen van de ROM uitkomstmaten krijg ik nu ook een spiegelrapportage op maat. En daar ben ik dus heel blij mee.”


Indigo Midden Nederland had al een interne ROM Benchmark, die echter stopte met ingang van 2022. Het toevoegen van deze ROM data aan de spiegelrapportage van Stichting KiBG vormde een mooi alternatief en dus schroomde Fennie Zwanepol (bestuurder) niet zich direct aan te melden. “De start van deelname aan dit project was even rommelig. Zo was er even verwarring over de kosten en welke uitslagen onze ROM leverancier aanleverde bij de testaanlevering. Gelukkig was dit na wat belletjes met KiBG en InfinitCare snel opgehelderd en geregeld.” Fennie ervaart duidelijk toegevoegde waarde van het vergelijken en gebruiken van ROM uitkomstmaten. “De ROM cijfers helpen ons om de brede cliëntenpopulatie die wij in de BGGZ behandelen inzichtelijk te maken voor onszelf maar ook naar de zorgverzekeraars toe. Daarbij vinden wij het belangrijk om het verschil tussen start- en eindmeting te zien in de diverse populaties die wij hebben, omdat dit ons informatie kan opleveren in het door ontwikkelen van ons behandelaanbod.”


Binnenkort wordt het ook mogelijk actuelere data in de spiegelrapportage te kunnen betrekken invoering van het ZPM. In combinatie met ROM uitkomstmaten is de rapportage dan een nog krachtiger hulpmiddel bij leren en verbeteren. Vanuit Stichting KiBG helpen we graag bij de interpretatie en reflectie, waarbij er ook geregeld de mogelijkheid is om met andere keurmerkdragers te sparren over data-inzichten. Dat doen we in een veilige omgeving; cijfers en uitkomsten zijn niet ‘goed’ of ‘slecht’, maar bieden openingen voor een dialoog die inspireert en motiveert.

Wil jij jouw ROM gegevens ook gebruiken voor leren en verbeteren? Voor meer informatie over het ROM-project, bel of mail Annika: annika.van.den.haak@kibg.nl, 06 – 1398 5190.