De GGZ in tijden van Corona

De Coronacrisis heeft een enorme impact en brengt vele nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat geldt ook voor alle professionals werkzaam in de GGZ én alle mensen met psychische klachten die hulp nodig hebben. Hoe gaan we met die uitdagingen om? Stichting KiBG verzamelt goede voorbeelden uit de praktijk en biedt ze hier ter inspiratie aan.

Koning Willem-Alexander stak iedereen een hart onder de riem tijdens zijn tv-toespraak. Koningin Maxima bemoedigde iedereen in de GGZ toen zij op 20 maart met MIND belde. Zij toonde zich wederom enorm betrokken bij de GGZ; zowel bij de hulpverleners als degenen die hulp nodig hebben. Gelukkig wordt de waardering voor iedereen die momenteel hard werkt aan alternatieve vormen van zorg en ondersteuning voor mensen met psychische klachten nu steeds zichtbaarder.

Want er gebeurt veel, heel veel. We verzamelen initiatieven om de bekendheid hiervan te vergroten, zodat zoveel mogelijk mensen hier baat bij hebben. Samen staan we sterk.

De voorbeelden…

Tips voor jouw cliënten

Er zijn diverse initiatieven gericht op cliënten zoals trainingen, chats en vormen van lotgenotencontact. Initiatieven waar elke professional ook zijn of haar cliënten op kan wijzen. Een selectie:

  • Huiskamer van Mind – een livestream waar mensen ervaringen en kennis kunnen delen, om te voorkomen dat ze in een isolement terechtkomen. Deze ‘Huiskamer van Mind’ is elke werkdag tussen 11.00 en 16.00 beschikbaar via het Youtubekanaal van Out of the box TV.
  • Lijm de zorg-Discord – een website waar mensen kunnen chatten met lotgenoten over kunst, entertainment, problematiek, corona en andere thema’s, maar waar je ook kunt mediteren of meedoen aan de disco mét DJ. Doe mee via: https://discordapp.com/invite/nKJ56ZK
  • Online WRAP cursus – Stichting HerstelTalent biedt de WRAP online aan tijdens deze crisis. De WRAP wordt vanaf 2 april iedere dinsdag en donderdag van 13.30 tot 16.30 virtueel gehouden. Bij interesse kan een client mailen naar info@hersteltalent.nl. Benieuwd naar de ervaringen met deze methode? Ervaringsdeskundige Paul Hendriks legt in een video uit hoe de WRAP hem ondersteuning biedt tijdens de Coronacrisis. Bekijk de video hier.
  • Mentaal fit blijven – Parnassia Groep deelt tips over mentaal fit blijven. Tips zoals over onder andere structuur in je dag lees je hier: https://www.parnassiagroep.nl/corona/mentaal-fit-blijven.
  • Corona loket, consult op donatie-basis – Via iPractive kan je een consult inplannen met een psycholoog om te praten over angsten en gevoelens tijdens de Coronacrisis. Dan kan op een donatie-basis; het bedrag bepaal je zelf. Meer informatie via: https://ipractice.nl/corona/.
  • Omgaan met coronastress (zelfhulp) – Therapieland biedt een gratis online programma bedoeld voor iedereen die coronastress ervaart. Start het programma via: https://therapieland.nl/programmas/corona/coronastress/.
  • JowTube – Een website met instructiefilmpjes over het gebruik van apps, speciaal voor senioren. Bekijk de instructiefilmpjes via: https://www.jowtube.nl/.

Van en voor professionals
 

Consequenties van corona in de GGZ – GGZ Nederland presenteert met een serie ‘Een rondje langs de velden’ de ervaringen van verschillende GGZ-aanbieders. Bekijk de derde aflevering met Arkin en Roads via: https://www.ggznederland.nl/actueel/een-rondje-langs-de-velden---arkin-roads

Online begeleiden en behandelen met behulp van diverse communicatiemiddelen – eCarePro, een samenwerkingspartner voor de Online opleiding e-health voor zorg- en hulpverleners, schreef een artikel over beeldbellen. Dit artikel geeft uitleg over hoe beeldbellen beter kan door te combineren met andere communicatiemiddelen. Lees het artikel via: https://www.rinogroep.nl/nieuws/526/online-begeleiden-en-behandelen-met-behulp-van-diverse-communicatiemiddelen.html

Online opleiding e-health voor zorg en hulpverleners – een opleiding over online en blended begeleiding succesvol kunt inzetten in je eigen praktijk. In samenwerking met eCarePro, RINO Zuid en RINO Amsterdam: https://www.rinogroep.nl/opleiding/6070/online-opleiding-e-health-voor-zorg-en-hulpverleners.html

Cursus Online Behandelen – de basiscursus van de eHealth Specialists omvat een online groepssessie waar je leert vaardigheden toe te passen op het gebied van schematherapie, groepstherapie, traumabehandeling en meer. Bekijk de cursus via: https://ehealthspecialists.com/cursus-online-behandelen/#

Quli helpt zorgverleners -  Via Quli kunnen cliënten samen met hun zorgverleners en achterban een netwerk opzetten. Zo blijven mensen, hun naasten en zorgverleners in deze tijd van weinig direct contact ook op deze manier met elkaar verbonden. Het platform is nu tijdelijk gratis beschikbaar voor zorgverleners: https://www.quli.nl/quli-helpt-zorgverleners-kosteloos-toegang-tijdens-corona/

GGZ en corona (richtlijn)GGZ Standaarden deelt een derde versie van de richtlijn GGZ en Corona. Bekijk de richtlijnen via: https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding

Online masterclasses E-health (reeks 2) – de eHealth Specialists biedt nog 12 webinars over online behandelen. Bekijk de verschillende thema’s en de agenda via: https://ehealthspecialists.com/masterclass/.

E-book Zorgen voor professionals – een E-book met tips en adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken. Download het boek via: https://zorgenvoorprofessionals.nl/.

Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) – Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand. Deze regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Lees voor dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Contactpunt psychologische ondersteuning voor zorgprofessionals –ARQ IVP biedt (medische) zorgprofessionals en hun leidinggevende ondersteuning bij de psychosociale aspecten van hun werk met betrekking tot het Coronavirus. Meer informatie via: https://www.ivp.nl/ivp-accent/zorgprofessionals

Tips voor beeldbellen – een samenvatting van tips voor beeldbellen die zijn verzameld tijdens de masterclasses Online Behandeling van de eHealth Specialists. Klik voor een overzicht van de tips hier.

LVVP: Opties voor beeldbellen – de LVVP deelt verschillende opties over beeldbellen. Naast uitleg worden er ook verschillende eHealth programma’s toegelicht die beeldbellen mogelijk maken. Bovendien update de LVVP dagelijks informatie m.b.t. de Coronacrisis die informatief kan zijn voor de GGZ. Bekijk de opties voor beeldbellen hier.

Online masterclasses eHealth – de eHealth Specialists biedt gratis webinars over online behandelen. Er staan nog vijf webinars met verschillende thema’s op het programma. Bekijk meer informatie over de masterclasses via: https://ehealthspecialists.com/masterclass 

Specifieke richtlijn GGZ en COVID-19 – AKWA publiceerde een gezamenlijk opgestelde richtlijn over hoe om te gaan met patiënten die besmet zijn, of daarvan verdacht worden. En over het aanpassen van de psychologische behandelingen om de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) onder patiënten en zorgprofessionals in de ggz zoveel mogelijk te voorkomen. Klik hier om het nieuwsbericht terug te lezen. Bekijk de richtlijnen via: https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding.

Verruimen NZa beleidsregel – de NZa verruimt mogelijkheden voor het leveren van zorg op afstand door alle eventuele belemmeringen of beperkende voorwaarden in alle zorgsectoren buiten werking te stellen. Lees het nieuwsbericht: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/nza-brengt-extra-verruiming-aan-voor-zorg-op-afstand.

Heb je meer tips voor de zorg aan mensen met psychische klachten tijdens de Coronacrisis? Mail dan je tips naar: info@kibg.nl.