Online EMDR? 'Gewoon doen!'

Online EMDR, het onderwerp van de online kennissessie op 29 mei. Online psycholoog Sara Helmink nam als ervaringsdeskundige de deelnemers mee: wat zijn voordelen, waar moet je rekening mee houden en voor welke doelgroepen is het geschikt? Ongeveer 20 deelnemers kwamen bij elkaar om te leren en hun eigen ervaringen te delen.

Presentatie Sara Helmink

Online sessie gemist? Gelukkig hebben we de beelden nog - de hele presentatie van Sara Helmink is als video terug te kijken.

Tijdens de online kennissessie legt Sara uit dat het werkingsmechanisme met online EMDR hetzelfde is als bij een offline behandeling. Hoewel behandelaren altijd rekening moeten houden met belangrijke aandachtspunten, is de conclusie ‘gewoon doen!’.

De butterfly hug

Belangrijke tip: de butterfly hug is een tool die altijd ingezet kan worden en is een goede manier om het werkgeheugen te belasten. Bekijk hieronder een korte demonstratie van Sara.

Wordt de video hieronder niet weergegeven? Bekijk 'm dan hier >

Praktische tips

Een greep uit de andere praktische tips:

  • Besteed bij de start van de behandeling aandacht aan hoe het gaat met de cliënt, voordat gesproken wordt over doelen. Vooral in tijden van de coronacrisis is het fijn om daar ongeveer 10 minuten aan te besteden.
  • Experimenteer met verschillende vormen om het werkgeheugen te belasten. Bijvoorbeeld met het spellen van traumatische woorden, ook achterstevoren of het doen van rekensommen.
  • Je kan ook een YouTube video via screenshare gebruiken, bijvoorbeeld deze. Vraag de cliënt dan om iets dichter bij het scherm te gaan zitten.
  • Informeer en help de cliënt met beeldbelprogramma’s als je met een telefoon werkt. Vraag de cliënt altijd om de telefoon neer te leggen; een bewegend beeld wordt vermoeiend.
  • Las op tijd je eigen pauzes in en beweeg tijdens je pauze om het beeldbellen minder vermoeiend te maken.

Meer informatie en tips

Sara vertelt ook over haar ervaringen met online EMDR op het platform 'Uit de praktijk' op deze site. In dit voorbeeld vind je nog meer tips.