Netwerk Spiegelrapportages
Het Netwerk Spiegelrapportages is bedoeld voor Keurmerkdragers die een stapje extra willen en durven te doen als het gaat om leren en verbeteren op basis van (uitkomst)data. Deelname kent verschillende voordelen, voorop staat de mogelijkheid om kennis met elkaar te delen. Daarnaast is deelname aan het Netwerk Spiegelrapportages een eerste stap om het KeurmerkPlus toegekend te krijgen.
Spiegelrapportage
Keurmerkdragers die zich aansluiten bij het Netwerk Spiegelrapportages krijgen twee keer per jaar een Spiegelrapportage. De Spiegelrapportage is een digitale infographic, waarin gegevens over jouw zorgverlening worden getoond. Op dit moment zijn de inzichten uit de spiegelrapportages gebaseerd op ROM-gegevens en clientervaringen van cliënten binnen de monodisciplinaire generalistische GGZ. Naast je eigen gegevens wordt ook een benchmark met andere GGZ aanbieders getoond, zodat je jouw gegevens kunt vergelijken.
De spiegelrapportage bestaat uit vier onderdelen:
In de onderdelen 2, 3 en 4 worden begin- en eindscores gepresenteerd, inclusief de bijbehorende verschilscores. Deze scores worden weergegeven voor zowel jouw organisatie als de benchmarkgroep, zodat je jouw resultaten kunt vergelijken. De gebruikte vragenlijsten kunnen per aanbieder verschillen.
- Cliëntervaring: Deze sectie toont hoeveel aandacht volgens de cliënt is besteed aan informatie over de behandeling, bejegening, samen beslissen en de uitvoering van de behandeling. Ook het algemene rapportcijfer - beoordeeld door de cliënt – wordt weergegeven. (Bron: CQI-GGZ-VZ-AKWA versie 5.1 of 6.0).
- Klachten en Symptomen: Hier worden de scores gepresenteerd van vragenlijsten zoals de BSI, SQ48, OQ45-sd, en in mindere mate SCL90, Core-P, DASS21, DASS42, HADS angst en HADS depressie.
- Functioneren: De meeste aanbieders leveren de OQ45 vragenlijst aan. Daarnaast kunnen ook HoNOS12, MATE7, YSQ en Core-F worden gebruikt.
- Kwaliteit van leven: Deze scores zijn gebaseerd op vragenlijsten zoals EQ5D angst, EQ5D gezondheid, iROC, Mansa, Psychische Gezondheid en MHQoL.
Spiegelbijeenkomsten
Er wordt twee keer per jaar speciaal voor dit netwerk een bijeenkomst georganiseerd, zowel op locatie als digitaal. Tijdens deze bijeenkomsten gaan deelnemers van het netwerk met elkaar in gesprek op basis van de Spiegelrapportages. We gaan dan in op de inzichten, de onderlinge verschillen en de duiding daarvan. Hoe kan je leren van deze data? Waar zitten inspirerende voorbeelden? Waar willen we aan werken? Gesprekken die energie geven om, samen, te bouwen aan een sterke kortdurende ggz.