Mireille Bijlsma- de Jager nieuwe bestuursvoorzitter Stichting KiBG

22-10-2021

Sinds 1 juli heeft Stichting KiBG een nieuwe bestuursvoorzitter; Mireille Bijlsma- de Jager (bestuurder 4mb b.v.). Zij volgt hierin Aartjan Beekman op, die de rol als voorzitter twee jaar heeft vervuld.

Mireille is als zelfstandige in 2010 gestart in de GGZ en werkt momenteel als bestuurder bij 4mb, een persoonsgericht zelfstandig en groeiend Psychologisch Centrum voor onderzoek en behandeling in de basis en specialistische GGZ voor zowel Volwassenen als Kinderen en Jeugdigen met vestigingen in Roosendaal, Etten-Leur en Breda.

Ze noemt het een voorrecht om voorzitter te zijn van Stichting KiBG: “toen ik in 2019 reageerde op de functie als bestuurslid schreef ik dat ik er ontzettend trots op zou zijn om samen met de andere bestuursleden verder richting te geven aan de ambities van Stichting KiBG. En nu ben ik ook nog eens voorzitter geworden. Daar ben ik heel blij mee want ik vind het belangrijk dat ook de kleine-middelgrootte organisaties vertegenwoordigd worden binnen het bestuur.”

Continu verbeteren aan de hand van het Keurmerk

In 2017 maakte Mireille voor het eerst kennis met Stichting KiBG en het Keurmerk Basis GGZ. “We zijn altijd al bezig geweest met het verder verbeteren van onze kwaliteit, maar het Keurmerk heeft het bij mij toch elke keer weer aangescherpt in onze doelen behalen en waar we naartoe willen. Daar gebruiken we ook de spiegelrapportages voor. Daar kwam bijvoorbeeld in naar voren dat we langer behandelde dan gemiddeld. Onze behandelaren hebben toen gelijk een opleiding kortdurend behandelen gevolgd en nu komt juist naar voren dat we korter behandelen dan gemiddeld – dat vind ik echt heel gaaf. Het Keurmerk richt zich ook op vooruitstrevende GGZ-aanbieders met een innovatieve karakter en dat spreekt mij erg aan.”

De toekomst van generalistisch kortdurend behandelen

Mireille vertelt dat ze het belangrijk vindt om richting te geven aan kortdurend generalistisch behandelen. “We staan aan de vooravond van een nieuw financieringssysteem: het Zorgprestatiemodel en dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de stichting. De komende twee jaar zullen uitwijzen hoe wij dat generalistisch kortdurend behandelen verder op de kaart kunnen zetten en behouden. Ik denk dat wij 10-15 jaar geleden echt niet wisten dat we in 12 sessies iets konden bereiken. En nu is dat heel vanzelfsprekend dat je in minder sessies toch meer kan bereiken dan we dachten. Ik ben daarom ook echt trots op wat er is neergezet in de Basis GGZ.”

“Uiteindelijk gaat het allemaal om de cliënt en dat is het mooie.”

Mireille Bijlsma - de Jager (4mb b.v.)

Unieke samenwerking binnen het bestuur

Mireille is trots op veel behaalde zaken binnen haar eigen instelling en de hele GGZ, maar ook op de unieke samenwerking binnen het bestuur. “Het is mooi dat we vanuit zorgaanbieders én zorgverzekeraars elke keer weer goede dingen bereiken en dat we elkaar daarin versterken. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben niet altijd dezelfde belangen, maar we zien wel allemaal graag de cliënt geholpen worden. En ik ben ook echt trots dat het belang van de cliënt binnen het bestuur echt gedragen wordt. Uiteindelijk gaat het allemaal om de cliënt, en dat is het mooie; het een kan niet zonder het ander. We kunnen geen zorg verlenen zonder de zorgverzekeraar en omdat zij de zorg financieren, mogen zij er ook iets van vinden. En het is goed dat wij dan samen met het veld die kwaliteitsnormen van het Keurmerk ontwikkelen, waarbij wij als zorgaanbieders natuurlijk wel willen dat onze kwaliteit voorop staat.”