Geleerde lessen uit de eerste Spiegelbijeenkomst

Op 13 mei vond de eerste Spiegelbijeenkomst van het Keurmerk 2025 plaats. Dit was de drukstbezochte Spiegelbijeenkomst tot nu toe. Aan de hand van de Spiegeldashboards gingen we in gesprek over inzichten, onderlinge verschillen en wat die betekenen voor de praktijk. Het doel: van én met elkaar leren data te gebruiken als sturingsinformatie en om transparant te zijn. 

Geleerde lessen uit de break-out rooms
Na een gezamenlijke bespreking van de statistieken van alle Keurmerkdragers, gingen deelnemers uiteen in break-out rooms om dieper in te zoomen op hun eigen gegevens. Hieronder lees je enkele voorbeelden van wat daaruit naar voren kwam:

Break-out room 1: Gemiddeld aantal behandelminuten
Tijdens de eerste break-out room reflecteerden deelnemers op het gemiddeld aantal behandelminuten binnen hun eigen organisatie. De belangrijkste lessen uit dit gesprek waren:

  • Het is belangrijk om bewust te zijn van de aannames die je hebt over trends in het aantal behandelminuten.
  • Door deze aannames kritisch met elkaar te onderzoeken, ontdekten deelnemers dat zulke veronderstellingen zélf ook invloed kunnen hebben op de behandelduur.

Break-out room 2: CQi Samen Beslissen
In deze sessie stond de subschaal Samen Beslissen centraal. Geleerde lessen waren:

  • Het proces van Samen Beslissen is vaak subtiel en daardoor niet altijd herkenbaar voor cliënten. Dit kan bijdragen aan lagere scores op deze subschaal.
  • Door expliciet te benoemen wanneer beslissingen samen worden genomen en zorgvuldig om te gaan met taalgebruik, wordt het proces beter zichtbaar en herkenbaar. Dit kan bijdragen aan hogere scores op deze subschaal.

Ook meedoen aan een Spiegelbijeenkomst?
De Spiegeldashboards geven al veel inzicht, maar tijdens een Spiegelbijeenkomst voeg je daar context aan toe. Door met elkaar in gesprek te gaan kom je tot nog meer inzichten en kun je anderen ook helpen om te leren, reflecteren en ontwikkelen met behulp van data. Heb je vragen, suggesties of wil je zelf aansluiten bij een volgende bijeenkomst en weten wat daarvoor nodig is? Laat het vooral weten aan Stefan Vink via stefan.vink@kibg.nl