De Welshop: online producten voor mentale gezondheid

Bij GGzE stond innovatie al hoog in het vaandel, maar kwam het management er al snel achter dat dit topdown niet helemaal tot bloei kwam. In het eLab wordt er door medewerkers zelf nagedacht over innovaties en vooral ook hoe deze te implementeren. Een van de producten die uit het eLab is voortgekomen, en waar andere producten nu hun weg naar toe vinden, is de Welshop. Een website met verschillende producten en diensten om de mentale gezondheid van mensen te ondersteunen.

Joep Kolijn (eLab): “Onze organisatie was een hele grote winkel waarvan alle producten en diensten in het magazijn liggen. Kom je een bakker tegen dan kon hij goed uitleggen welk soort brood er was, kom je een slager tegen welk soort vlees. Zo was het bij ons, als grote GGZ instelling, ook geregeld. Toen we gingen nadenken over hoe we iemand beter van dienst kunnen zijn bedachten we dat we die schappen moesten vullen zodat je gewoon kunt zien wat je hier kunt kopen. Zo is de Welshop ontstaan.”

Joeb Kolijn
Innovatieve verbinder (GGzE, Eindhoven)

Diensten en producten beschreven voor de cliënt

“Via de Welshop ontsluiten we welke diensten en producten we aanbieden, maar dan beschreven voor en vanuit de cliënt. Dat betekent dat we het niet hebben over cognitieve gedragstherapie maar wel over bijvoorbeeld ‘inzicht in angst’ of ‘aandacht voor piekeren’. Kortgezegd is dit puur vraaggericht in plaats van aanbodgericht.”

“Er staan drie soorten producten in.

  1. Online zelfhulp – deze kunnen mensen gewoon kopen. De prijs staat erbij. Je hoeft geen cliënt te worden bij GGzE, dus iedereen die Nederlands spreekt kan er gebruik van maken.
  2. Online coaching – dit is wel met een begeleider maar betaal je ook zelf
  3. Online behandeling – dit is vergoede zorg, waar een indicatie voor nodig is.”

Bewustere keuzes en meer eigen regie

“We krijgen hele positieve klantervaringen terug en er wordt al veel afgenomen. Door al meer gericht een keuze te maken in wat je nodig hebt denk je vooraf beter na over wat je wilt. Bovendien heb je meer eigen regie door zelf te kiezen voor een behandeling en behandelvorm. Via de modules die erachter zitten beschrijf je ook je eigen behandeldoel.”

eLab-producten

“Binnen het eLab schatten we continu innovaties op waarde en ontwikkelen we zelf innovaties. Het eLab is een plek waar we samen durven te innoveren. Een voorbeeld: voorheen kregen mensen een brief met de bevestiging van hun aanmelding en wanneer ze op een afspraak kunnen komen. Heel droog en zakelijk.  In plaats hiervan hebben we een platform gemaakt met een soort welkomstmodule.”

“Veel producten van het eLab vinden uiteindelijk hun weg naar de Welshop; bij iedere innovatie kijken we of het naar de Welshop kan gaan. Maar we staan zeker ook open voor goede diensten van derden. Die checken we, net als producten die al bestaan, wel extra; we waarborgen zelf de kwaliteit van de aangeboden diensten.”


Waarde voor de Basis GGZ

Door het aanbod van een organisatie te beschrijven vanuit een cliënt, kan de cliënt beter keuzes maken in zijn behandeling. Dit draagt bij aan eigen regie en 'de juiste zorg op het juiste moment'.

Nieuwsgierig? Ga meteen naar de Welshop >>